Ahad, 12 Oktober 2014

SELAMATKAH SOYA YANG KITA AMBIL???Sudah tentu bermain-main dalam kepala kita, bagus sangat ke Energizing Soy Protein Shaklee ni berbanding produk soya lain yang terdapat di pasaran?? Bukankah ada  pendapat yang mengatakan pengambilan soya boleh melemahkan daya ingatan dan boleh menyebabkan kanser, lemah tanaga batin dan bermacam-macam lagi keburukan soya. Apa bezanya ESP ni dengan produk soya yang lain. 


Di sini saya nak kongsikan  info tentang soya yang dipetik daripada blog Mommy Lyna…Semoga kita dapat maklumat yang  berguna tentang soya ni. Untuk maklumat lanjut, anda boleh rujuk blog Mommy Lyna.


Untuk pengetahuan anda sebenarnya terdapat pelbagai jenis soya di pasaran. Ada dalam bentuk asal iaitu kekacang soya, serbuk, kotak dan sebagainya. Adakah anda pernah mengambil berat soal soya ini? Adakah kita pasti yang soya yang kita  ambil selamat?


Hakikatnya memang pengambilan soya ada risikonya. Jom kita tengok checklist di bawah.. 


Adakah kacang soya kegemaran anda…

  • Ditanam secara organik?
  • Tidak menjalani proses genetik (Bukan GMO)?
  • Mengandungi 9 asid amino penting?
  • Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan menggunakan alkohol?
  • Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan?
  • Diproses tanpa menggunakan haba?
  • Ditambah dengan kalsium? (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)?

Sekiranya anda mendapati semuanya atau kebanyakannya TIDAK, maka inilah masanya untuk anda mendapatkan minuman soya yang terjamin dengan ciri-ciri di atas.
Apakah penerangan di sebalik ciri-ciri di atas?


KACANG SOYA TIDAK ORGANIK (menggunakan baja kimia, pestisid, etc) – mengandungi khasiat yang rendah tapi tinggi nitrat. Kandungan nitrat yang tinggi membawa risiko KANSER!!!


KACANG SOYA GMO -  lebih murah untuk menghasilkannya, dan lebih berisiko kepada kesihatan pengguna kerana ia menghasilkan toksin!


9 ASID AMINO - adalah penting untuk proses penghasilan hormon, antibodi dan enzim. Kekurangan asid amino perlu ini menjadikan tubuh kita kurang berkesan untuk menjalankan proses-proses penting dalam tubuh.


KACANG SOYA DIPROSES DENGAN ALKOHOL – mengurangkan kadar isoflavone hingga 88%! Isoflavone adalah bahan yang mengurangkan risiko kanser. Ia juga penting dalam tindakan hormon dan jisim tulang.


BAHAN ANTI-TIROID & ANTI-PERTUMBUHAN – menyebabkan fungsi tubuh terganggu dalm meningkatkan risiko kanser.


KACANG SOYA YANG DIPANASKAN - merosakkan kandungan proteinnya!


KACANG SOYA YANG DIPROSES (DIBUANG MINYAKNYA) – menjadi berasid. Kalsium yang ditambahkan akan menjadikannya neutral semula.


Nah, setelah anda baca maklumat ini, maka sanggupkah anda membahayakan diri dengan mengambil langkah yang tidak selamat, sedangkan anda sebenarnya ingin menjaga kesihatan? 


Jadi, pilihan terletak di tangan kita. Nak sihat perlulah pandai memilih yang terbaik untuk diri sendiri. Dapatkan  hanya soya yang berkualiti dan selamat..


Jadi, saya ingin mencadangkan anda cuba Energising Soy Protein yang merupakan produk soya terbaik…Ambil peluang ini untuk mencubanya tambahan pula dengan adanya promosi ESP(Beli 6 percuma 1)…Jika berminat, sila hubungi saya di talian 01126099465(Kak Wan). COD sekitar Kuantan.
Tiada ulasan:

Catat Ulasan